Att bo på Gården

Välkommen till Uppsalas Bogemenskap Gården!

Hur funkar det egentligen? Folk som aldrig bott i hus med gemensamma ytor har ofta frågor – och vi berättar gärna!

Huset har två trappuppgångar och ett stort vardagsrum mitt emellan. Lägenheterna fungerar som alla lägenheter – de har badrum, kök, vardagsrum och sovrum. Enda skillnaden är att de boende själva kunnat utforma sina lägenheter. En del har sovloft, någon har valt bort köksbord till förmån för en riktigt stor köksö, några har förråd över badrummet och så vidare. På grund av de gemensamma utrymmena har den som vill också kunnat krympa sin egen boyta. Ett delat gästrum gör det enkelt att ändå ta emot gäster.

Människorna som bor i huset är i olika åldrar – alltifrån tonåringar och 20-åringar till medelålders och 80-åringar. Yngsta medlemmen har ännu inte fyllt ett, men i övrigt är det lite ont om barn. Vi sysslar med allt möjligt: här finns sjuksköterskor, orgelbyggare, författare, pensionärer, psykologer, läkare, måltidsbiträden, kulturfixare…

Matlag och sånt måste man inte vara med på. I traditionella kollektiv är gemensamma måltider ofta obligatoriska. Vår bogemenskap bygger på frivillighet. Det finns ett måndagsmatlag som gör soppa och efterrätt, en mycket aktiv yogagrupp, det finns skrivarstuga, syjunta, promenadgrupp och oftast ett allmänt häng runt brasan på helgerna. Men man kan också dra sig tillbaka och nöja sig med att träffa folk när man är i tvättstugan. Hur man än gör är det fina med bogemenskapen att man efter ett tag faktiskt lär sig vad alla i huset heter.

Planerat eller spontant matlag – det blir lite av varje

Arbetsgrupper och Husmöten är däremot obligatoriska. Alla måste engagera sig på någon nivå för att livet i huset ska fungera. Det finns arbetsgrupper som organiserar sånt som fester, soprum, trädgård, hemsida och inredning. Arbetsgrupperna lägger upp sitt eget arbete och rapporterar till Husmötet. Det samlar alla som bor i huset en gång i månaden.

Fix och städning måste också alla hjälpa till med. Förutom sånt som legitimerade hantverkare måste åtgärda sköter vi huset i stort sätt själva. Men det är inte särskilt betungande. Städning i trapphus och i gemensamma utrymmen löper på enligt bestämda scheman. En gång per termin ordnas också Arbetsdagar då vi ser över sånt som vedkapning, sopkärl, gemensam terass och organisation av cykelförråd. Dagen brukar avslutas med någon slags festlighet.

Vi hjälper till när det behövs. Eftersom det är lätt att lära känna varandra är det också lätt att be om hjälp eller låna något av sina grannar. Det kan handla om blomvattning, varumottagning, hundpassning, lån av trappstegar och sågar.

Kommunikation är jätteviktigt när man bor tillsammans – oavsett om det är i en vanlig hyres- eller bostadsrättsförening eller en bogemenskap. Genom gemensamma aktiviteter lär vi successivt känna varandra i Bogemenskapen, vilket gör det lätt att kommunicera på vardaglig basis. Vår ambition är att utveckla lättsamma vägar för att prata, kompromissa och hitta gemensamma lösningar. Hittills har spänningarna varit få och när de lösts har också gemenskapen stärkts.

Det är lättare att ha kul om man har det roligt

Sommarpicnic, svamputflykt, brödbak, disco och stort partaj. Det är lätt att hitta på saker när det alltid finns folk att hitta på dem med.

%d bloggare gillar detta: